opbrengst 3 januari 2017 storm , EnergieOpwek.nl

Januaristorm levert recordopbrengst windenergie op

opbrengst 3 januari 2017 storm , EnergieOpwek.nl

Met een record dagopbrengst van ongeveer 80.000 MWh heeft de windkracht van de storm van 3 januari zo’n 877.000 huishoudens van energie kunnen voorzien. Met een toenemend aantal windparken, zal die opbrengst in de toekomst verder toenemen. Ook als een deel van de windmolens afgeschakeld moet worden, blijkt zo’n storm zeer lucratief. 

De storm van gisteren heeft Nederland een record dagopbrengst aan windenergie opgeleverd, constateert Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool en manager strategie bij de GasUnie. ‘De Olympische Spelen moeten nog beginnen, nu al een nationaal record! Gisteren voldoende #wind ENERGIE voor 877.000 NL-ers. Het vorig record, van 11 september 2017, stond op 865.000.”

(tekst loopt door onder de afbeelding)

recordopbrengst wind, tweet Martien Visser
De storm van 3 januari bracht Nederland een recordopbrengst wind, tweet Martien Visser.

Is het in Duitsland al verplicht om realtime data van de opbrengt te verstrekken, in Nederland werken we nog met schattingen, vertelt een woordvoerder van de Sociaal Economische Raad (SER). Visser ontwikkelt daarvoor modellen die de opbrengst op basis van KNMI-gegevens kunnen voorspellen. Als je de uitkomsten daarvan later vergelijkt met gemeten waarden zoals die van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), blijkt dat ze opvallend accuraat zijn. Daarom publiceren de SER en de Hanzehogeschool ze samen met partners als GasUnie, TenneT en Netbeheer Nederland op energieopwek.nl, dat inzage moet geven in de hoeveelheid duurzame energie die Nederland produceert.

Afschakelingen

Even was Visser nog bang dat het afschakelen van windmolens roet in het eten zou gooien, maar dat lijkt niet het geval. Een dip in de windproductie rond het middaguur komt keurig terug in de grafieken op de site. Niet omdat de wind toen even ging liggen, maar omdat die toen zo sterk of grillig was dat een deel van de molens stilgezet moest worden om beschadiging te voorkomen.

Naarmate er meer grotere, moderne windturbines geplaatst gaan worden, zal het effect van zulke afschakelingen bij bijzonder grote windkracht minder worden, verwacht Visser. Voor opslagproblemen zal dat voorlopig niet leiden. Een recordstorm als die van 3 januari levert nu ongeveer een kwart van alle elektriciteit die Nederland in een dag gebruikt. Zolang de storm niet veel meer oplevert dan we verbruiken, kan het net de gegenereerde stroom ook opvangen zonder de windenergie op te slaan.

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.